Barselstiden

Generelt

Familie/venner

Hvordan vil I efter fødslen forvalte besøg af familie og venner?

Vil I have besøg umiddelbart efter fødslen?

Det er OK at lave ”regler” for besøg og opfordre gæster til selv at tage mad og kage med! Hav evt besøgstider eller åbent hus. Husk at ”frede” nogle dage til jer selv. Sluk evt. for telefonen.

Hjemmefødsels-jordemødrene

Jordemoderen er til stede 2-3 timer efter fødslen. Her holder vi øje med at mor og barn har det godt efter fødslen, og hjælper med at etablere den første amning.

Vi kommer typisk på barselsbesøg hjemme hos jer i barnets 1. og 3. levedøgn. Ved disse besøg sikrer vi, at alt er som det skal være for mor og barn, og vi snakker med jer om, hvordan I har det som familie, vejleder i spædbarnspleje og evt. amning. Vi medbringer kopi til jer af fødselsjournalen og taler om fødslen, så vi får rundet hele forløbet af sammen. Derudover er vi disponible over tlf, og kommer på ekstra besøg hvis behov opstår.

PKU

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der 48-72 timer efter fødslen tages en blodprøve fra barnets hæl. Blodet undersøges for medfødte stofskiftesygdomme. Vi tilbyder at tage blodprøven i forbindelse med barselsbesøg hjemme hos jer selv.

Hørescreening

Alle nyfødte tilbydes en høreundersøgelse, således at en medfødt høre-nedsættelse kan opdages, og den rette behandling kan planlægges.

Hørescreening foretages på det sygehus I er tilknyttet. (folder udleveres ved fødslen)

Syning

Er du blevet syet, er det vigtigt at holde såret rent og skifte bind hyppigt. Skyl såret med lunkent vand, - gerne med bruseren. Trådene i syningen går i opløsning af sig selv efter ca 2-6 uger. Det kan stramme i såret den første uges tid efter fødslen.

Et isbind hæld vand på et hygiejnebind), og læg det i fryseren- kan afhjælpe hævelse og smerte.

Efterveer

Efterveer føles lidt som veer. Det er livmoderen, der trækker sig sammen/gør sig mindre igen efter fødslen. Du vil mærke mest til efterveerne i de første 3-7 dage efter fødslen, og mest lige mens du ammer. Amning hjælper nemlig livmoderen til at trække sig sammen. Hvis efterveerne er generende, kan vi ved planlagt barselsbesøg tilbyde dig akupunktur for at lindre. Du kan også tage 1 gram paracetamol 3-4 gang i døgnet. En varmepude kan også afhjælpe smerterne.

Blødning

Du kan bløde svarende til kraftig menstruation de første par dage. Der kan også afgå koagler (blodklumper). Efter nogle dage skal blødningen gradvist aftage og ændres til brunligt barselsflåd.

Dette kan man have helt op til 8 uger efter fødslen. Vi vejleder dig mere konkret efter fødslen, hvor meget du må bløde. Bløder du mere end du er tryg ved, skal du kontakte jordemoderen.

Kost og vitaminer

Det er fortsat vigtigt at du spiser sundt og varieret. De fleste børn bliver ikke generet af noget former for mad, heller ikke krydret mad, hvis du bare spiser moderate mængder. Husk at drikke rigeligt med væske når du ammer.

Alkohol udskilles i modermælken, hvorfor du bør begrænse alkoholindtag. Fortsæt gerne med multivitamin og evt jern og kalktilskud under ammeperioden.

Amning

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at spædbørn udelukkende ernæres ved amning frem til ca 6 mdr. Som udgangspunkt kan alle kvinder amme. Startvanskeligheder med ømhed i brystvorterne er helt normalt.

Vi tilstræber, at barnet er uforstyrret i hudkontakt med sin mor efter fødslen. De første par timer er barnet særligt vågent og interesseret i at sutte. Har barnets suttet godt efter fødslen øges sandsynligheden for en god etablering af amningen.

I de første dage får barnet råmælk når det dier. Der er ikke så meget, men råmælken er koncentreret og rig på næringsstoffer, så barnet får hvad det har brug for. Det er vigtigt at barnet tilbydes brystet hver gang det er vågent, og viser interesse for at sutte.

Ammestilling

Det er vigtigt, at I har en komfortabel amme-stilling: Barnets skal svøbe godt om brystvorten. Barnet skal ligge tæt ind til dig, så I har mave mod mave, også ved liggende amning. Er barnets næse lige ud for brystvorten før det tager fat, vil barnet lægge hovedet let tilbage, så næsen bliver fri, og barnet kan trække vejret uden besvær. Når barnets ligger godt og svøber rigtig under amning, vil belastningen blive minimeret, og ømme revnede brystvorter kan undgås.

Tilvænnings-ømhed er dog helt normalt de første 2 uger.

Barnets sover meget, men skal gerne spise mindst 6 gange i døgnet. Det enkelte barn kan have sin egen rytme, der varierer over døgnet. Vær dog opmærksom på at barnet får spist nok. Der er små mængder rå-mælk de første dage. Efter ca 3 døgn løber mælken til. Lad barnet tømme et bryst, før det tilbydes det næste.

Brystspænding

Når mælken løber til, er det naturligt at der kan være brystspænding i den første tid. Lad barnet sutte så hyppigt og længe den har lyst til. Varmt brusebad, varme omslag og massage af brystet kan også afhjælpe brystspændingen. Brystet skal føles blødt efter amning, men det gør ikke noget at brystet ikke er helt tømt. Hvis der er knudrede områder i brystet er det godt med massage og varme. Hvis barnet har svært ved at svøbe om brystvorten p.g.a brystspændning, kan du malke lidt mælk ud med hånd eller pumpe, og derefter lægge barnet til. Er der røde, ømme afgrænsede områder på brystet, og/eller får du feber, bør du kontakte din læge. Undgå træk og kulde.

Sår og revner på brystvorten skyldes, at barnet svøber forkert. Lad brystvorterne luft-tørre efter amning. Brystvortecreme Lansinoh indeholder ingen tilsætningsstoffer, og kan bruges ved behov. Kolde hvidkålsblade under ammeindlægget kan lindre og fremme opheling.

Oplever du svien og vedvarende smerter under amning, kan det skyldes trøske. Brystvorterne kan være blanke, røde og let opsvulmede. Trøske skal behandles med receptpligtig salve hos både mor og barn. Søg rådgivning hos din egen læge.

Udmalkning

Udmalket mælk kan holde sig 2 døgn i køleskab og 3 måneder i fryser. Vil du vide mere om amning, herunder hvordan man malker ud i hånden, kan ”Kort og godt om amning” downloades gratis via Sundhedstyrelsens hjemmeside.

Gode råd

Se filmen "Amning" produceret af Region Syddanmark og Komiteen for Sundhedsoplysning på dette link.
Du kan søge flere oplysninger om amning på følgende hjemmesider:
www.ammenet.dk og deres Facebook side.
Tryg med barn.

Efterfødselsreaktion

At blive mor

Det er ikke usædvanligt, at der kommer en reaktion efter fødslen. Det skyldes dels fysisk reaktion på fødslen, træthed/udmattelse, store og nye følelser, det nye ansvar og opgaver et spædbarn medfører.

Ca 80% af nybagte mødre oplever tudeture i den første tid efter fødslen, men som regel er de hurtigt overstået igen.

Hvis du i en længere periode føler dig trist, ikke kan få din hverdag til at hænge sammen, har søvnbesvær, har uforklarlig angst, og føler at forældrerollen er for svær, så kan det være en efterfødselsreaktion.

Efterfødselsreaktioner findes i forskellige grader. Der er mulighed for hjælp. Tal med din jordemoder, sundhedsplejerske eller læge om hvordan du kan hjælpes, så I kan få en god barselsperiode.

At blive far

Er en stor forandring i tilværelsen. Livet forandres med barnets ankomst. Ansvar og prioriteringer i hverdagen ændres. Følelsen af glæde og lykke kan afveksle med udmattelse og afmagt. Du kan ikke amme, men du er ligeså god som barnets mor til at give nærhed, tryghed, trøste og berolige. Udnyt muligheden for at være sammen med dit barn. Du lærer barnets signaler og behov at kende. Det er en proces at blive far, og gradvist bindes et følelsesmæssigt bånd imellem jer.

Mænd kan ligesom kvinder opleve efterfødselsreaktioner. Vær opmærksom på jer selv og hinanden, og være ikke bange for at tale om både positive og negative følelser. Bed om hjælp ved behov.

Samliv

Lyst og overskud til at genoptage sexlivet efter fødslen kan mangle. Dels fordi I bruger en masse energi på jeres nye roller som forældre, og dels fordi I er trætte.

Kvindens kan være bange for om sex gør ondt efter en fødsel, og har måske brug for en forsigtig og nænsom genoptagelse af samlivet.

Nogle par genoptager det sexuelle samliv kort efter fødslen, mens andre par endnu ikke har fået genoptaget et sexliv et år efter fødslen.

Det er vigtigt, at I taler sammen om jeres ønsker og behov, således at I ikke glider fra hinanden.

Fravær af sexlyst behøver ikke at betyde fravær af lyst til kærlighed, fællesskab og nærhed.

Husk hinanden, og husk at I valgte at får et barn sammen p.g.a jeres kærlighed til hinanden.

Når sexlivet genoptages, er prævention vigtig, med mindre I er parate til endnu et barn. Brug kondom de første 8 uger efter fødslen. Herefter kan I vælge andre præventionsformer i samråd med jeres læge.

Amning beskytter ikke mod ny graviditet.

Region Sjælland